Οστεοαρθρίτιδα - Θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα


H οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και προσβάλει ένα στα πέντε άτομα. Επηρεάζει τις αρθρώσεις, αλλοιώνοντας τους χόνδρους και προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο.

Στην οστεοαρθρίτιδα παίζουν ρόλο συνθήκες που προκύπτουν από την ηλικία και συνήθως παρουσιάζεται σε άτομα άνω των 50 ετών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου οι βλάβες στις αρθρώσεις εμφανίζονται σε μικρότερες ηλικίες.

Τι συμβαίνει στην άρθρωση; Στην άρθρωση συμβαίνει μια μη αναστρέψιμη διαδικασία γήρανσης.

Σε κάθε υγιή άρθρωση τα δύο οστά περιβάλλονται από χόνδρο, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει το αρθρικό υγρό. Το αρθρικό υγρό εξασφαλίζει την ελαστικότητα και «λίπανση» των αρθρώσεων. Έτσι η άρθρωση λειτουργεί κανονικά χωρίς πόνο, τριγμούς, σφίξιμο.

Με τη πάροδο της ηλικίας ή και με τη συνεχή καταπόνηση των αρθρώσεων, ο χόνδρος αρχίζει να αλλοιώνεται, το αρθρικό υγρό αλλάζει σύσταση και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, δηλαδή πόνος, φλεγμονή.

Με την πάροδο του χρόνου η άρθρωση επιδεινώνεται και συνήθως τα οστά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους με αποτέλεσμα την επίπονη καθημερινότητα του ασθενούς.


Η τυπική θεραπεία ΟΑ περιορίζεται σε συπτωματική αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), στεροειδή (κορτιζόνη) και ενέσεις υαλουρονικού οξέος (ΗΑ) στις αρθρώσεις.

Γενικότερα οι ανεπιθύμητες ενέργειες των ΜΣΑΦ είναι γνωστές, αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι οι σοβαρές παρενέργειες στους ηλικιωμένους που συνήθως υποφέρουν από κάποιο ποσοστό αφυδάτωσης λόγω έλλειψης του αισθήματος της δίψας.

Άλλα κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ηλικιωμένους, μπορεί επίσης να ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία όπου εκτός της αφυδάτωσης έρχεται να προστεθεί και η σωρευτική τοξικότητα των ΜΣΑΦ ειδικά σε μακροχρόνια χρήση.

Άλλες συμβατικές θεραπείες ΟΑ περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία και αρθροσκοπική πλύση. Αν αποτύχουν όλες αυτές οι συμπτωματικές και χειρουργικές θεραπείες, οδηγούμαστε στο επόμενο στάδιο που είναι η ολική αρθροπλαστική της αρθρώσεως.

Ωστόσο μια τέτοια χειρουργική θεραπεία ενέχει υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, στις οποίες περιλαμβάνονται, θρομβοεμβολισμός, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηρότητα ακόμα και θνησιμότητα γιατί απευθύνεται σε ηλικιωμένους κυρίως ασθενείς.

Συνολικά χρησιμοποιούνται αρθροπλαστικές αρθρώσεων (TJA) με μεταλλικά ενφυτεύματα χόνδρου σε μέταλλο, ή κεραμικά σε μέταλλο.