Θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα
Από τους πιο συχνούς τραυματισμούς που συναντάμε τόσο σε αθλητές αλλά και σε ηλικιωμένους είναι ο τραυματισμός του μηνίσκου.
Η ρήξη μηνίσκου είναι μια επώδυνη κατάσταση που δυστυχώς επηρρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του πάσχοντος ατόμου. Ιδίως αν ο τραυματισμός συνέβει σε αθλητή, τότε αυτό συνεπάγεται απουσία από αγώνες και προπονήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Βιοορθοπαιδικός - Ορθοπαιδικός χειρούργος κ. Γιώργος Σπαγάκος, πιστεύει ότι ακόμα και αν ο ασθενής οδηγηθεί σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος με μηνισκεκτομή, η μηνισκεκτομή δεν «διορθώνει» τον μηνίσκο αλλά απομακρύνει τα τμήματα που έχουν διαρραγεί.
Αυτό έχουν αποδείξει τουλάχιστον, στατιστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς και στο 90% των περιπτώσεων ίσχυε αυτό που υποστηρίζει ο γιατρός.
Με βάση την άποψη του γιατρού, κάθε γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω μηνίσκο, οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς που αναπτύσσονται ανάμεσα στο μηριαίο και το κνημιαίο οστό, ενώ ταυτόχρονα διαμοιράζουν ομοιόμορφα το βάρος του σώματος στην άρθρωση του γόνατος.
Οπότε αν αφαιρεθεί ο μηνίσκος να επιβαρύνονται ο χόνδρος και το οστό γιατί εκεί μεταφέρονται οι περισσότεροι κραδασμοί με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων προβλημάτων στους ασθενείς.
Σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι επεμβάσεις, έχει βρεθεί ότι μακροπρόσθεσμα οι συνέπειες για τη ρήξη μηνίσκου είναι αρνητικές και επιβαρυντικές τόσο για τη λειτουργία όσο και για τη σταθερότητα του γονάτου.
Αναφορικά λοιπόν, οι επεμβάσεις επηρρεάζουν την ακεραιότητα του γονάτου επειδή αφαιρώντας τμήματα του μηνίσκου, αυξάνονται και οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.
Δυστυχώς ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι περίπου το 50% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση δεν έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι καθώς και μετά την εγχείριση, συνέχιζαν να πονούν.
Ο κ. Σπαγάκος υποστηρίζει ότι τα βλαστοκύτταρα είναι η καλύτερη επιλογή θεραπείας για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου.
Αφορά ενήλικα βλαστικά κύτταρα προερχόμενα από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία λειτουργούν στο σώμα ως «επουλωτικά» κύτταρα και έχοντας την ιδιότητα να επουλώνουν τον ιστό δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αφαίρεση του μηνίσκου.
Η μέθοδος αυτή είναι καθ΄όλα αυτόλογη και ένας μη επεμβατικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ρήξη του μηνίσκου. Ο τρόπος αυτός απαιτεί ελάχιστη επεμβατική διαδικασία η οποία όμως επιταχύνει και ενισχύει την επούλωση των τραυματισμένων ιστών.
Η διαδικασία αυτή έχει μόνο θετικά πρόσημα καθώς είναι αναίμακτη, μη επεμβατική χειρουργικά, ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί κι επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητα του.
Πραγματοποιείται στο ιατρείο του γιατρού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την χορήγηση μόνο, τοπικής αναισθησίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή μιας επώδυνης και μακρόχρονης ανάρρωσης ενός χειρουργείου καθώς και την καλή ψυχολογία του ασθενούς.
Ο γιατρός παίρνει 40-80 cc λίπους από την κοιλιακή χώρα του ασθενούς, τα οποία ακολούθως με ειδικά και προηγμένα πρωτόκολλα διασπώνται (διαχωρίζονται) από τα λιπώδη κύτταρα, σε αγγειακά κλάσματα κυττάρων (SVF), στα οποία ανευρίσκεται μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων.
Ακολούθως τα κύτταρα μετρούνται για να διαπιστωθεί ο μεγάλος αριθμός τους αλλά και η βιωσιμότητα τους. Σε μια διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, γίνεται η έγχυση των υγιών βλαστοκυττάρων στην περιοχή που πάσχει και ο ασθενής είναι έτοιμος να αναχωρήσει.